rynek-deweloperski.pl

strona o nieruchomościach, prawie i budownictwie

Poradniki

Jak czyścić urządzenia gastronomiczne?

Prowadzenie restauracji czy baru szybkiej obsługi to nie tylko dbałość o to, by potrawy były smaczne. Niezwykle ważne jest także utrzymanie urządzeń gastronomicznych w odpowiedniej czystości. Zadanie to może okazać się trudnym zadaniem. Taki stan rzeczy nie oznacza jednak, że osiągnięcie celu jest niewykonalne. Wręcz przeciwnie — wystarczy zaopatrzyć się w odpowiednie produkty czyszczące, by narzędzia wykorzystywane na co dzień w gastronomii wciąż zachwycały swoim wyglądem.

Dlaczego odpowiednie czyszczenie urządzeń gastronomicznych jest niezbędne?

Właściwe czyszczenie wyposażenia w gastronomii jest ważne nie tylko z punktu widzenia estetyki; przemawiają za tym również względy czysto praktyczne. Nieodpowiednie lub nieregularne czyszczenie może sprawić, że powstały osad uszkodzi komponenty odpowiedzialne za pracę urządzeń (np. zamrażarki czy pieca). Z podobnym ryzykiem należy liczyć się w sytuacji, gdy podczas konserwacji nie przestrzega się zaleceń producenta.

Jak czyścić urządzenia gastronomiczne?

Choć w przypadku poszczególnych rodzajów wyposażenia zasady mycia mogą być inne, to podczas konserwacji trzeba pamiętać o kilku istotnych zasadach. Przede wszystkim, sprzęt podczas mycia powinien być odłączony od prądu, a po wyczyszczeniu należy odczekać przynajmniej kilka godzin — dopiero po wyschnięciu można podłączyć urządzenie do zasilania.

Drugą zasadą jest systematyczność. Aby nie doprowadzić do chaosu w restauracji, należy z wyprzedzeniem przygotować harmonogram czyszczenia sprzętu. Dzięki temu możliwe przeprowadzenie mycia w taki sposób, by nie zakłócić funkcjonowania restauracji.

Last but not least, trzeba pamiętać o tym, że nie istnieje jeden uniwersalny detergent czyszczący, który pozwoli na zwalczenie każdego rodzaju zabrudzeń. Aby móc sprawnie wyczyścić urządzenia gastronomiczne, konieczne jest zastosowanie różnych środków myjących, w tym np. płynu przeznaczonego do usuwania tłuszczu, zaschniętych plam czy bakterii.

Gdzie kupić profesjonalny sprzęt do gastronomii?

Nawet taki sprzęt gastronomiczny, który jest regularnie czyszczony oraz właściwie eksploatowany, ulegnie kiedyś zniszczeniu. Nie powinno to nikogo dziwić — urządzenia gastronomiczne są silnie eksploatowane w trakcie codziennych zadań. W takiej sytuacji konieczne jest zakupienie nowych urządzeń u renomowanego producenta. Do takich producentów należy między innymi Stalgast. Do atutów marki Stalgast należy między innymi szeroki asortyment produktów (w tym między innymi: zastawy, urządzenia chłodnicze, piece i naczynia) oraz atrakcyjne ceny.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.